Smokit ja frakit

Juhlapukeutumisen erikoisliikkeestämme myös paidat, liivit, solmukkeet, taskuliinat ja kalvosinnapit.

Pohjanheimo on myös täyden palvelun juhlapukeutumisen erikoisliike.

Valikoimistamme löytyvät laadukkaat smokit ja frakit, sekä näihin paidat, liivit, solmukkeet eli rusetit, taskuliinat kengät ja kalvosinnapit.

Oma vaatturimme huolehtii siitä, sinun on mukava juhlia, eli teemme niihin tarvittavat muokkaukset täydellisen istuvuuden varmistamiseksi.

Smokkien hinnat alkaen 649 €, frakkien hinnat alkaen 599 €.

Etiketti

Smokki ja sen käyttö

Smokki on suosiotaan Suomessa kasvattava juhla-asu, jota on etiketin puolesta mahdollista varioida monella eri tavalla. Tiukkoja sääntöjä asulle ei siis asetettu, toisin kuin esimerkiksi frakille.

Takki on aina yksi- tai kaksirivinen, joista kaksirivinen on hivenen muodollisempi valinta. Yksirivisessä takissa on vain yksi nappi ja takin leikkaus on hyvin avoin.

Yksirivinen takki vaatii aina joko cummerbundin tai liivin käyttöä. Takin kauluksessa kaksi perinteistä vaihtoehtoa ovat shaalikaulus (shawl collar) ja pystykaulus (peaked lapel). Näistä frakkiin pohjautuva pystykaulus on hivenen muodollisempi.

Saat meiltä smokit ja frakit myös mittatilauksena. Tutustu mittatilauspalveluihimme.

Housut on tehty samasta materiaalista ja on siten saman värinen kuin takki. (Poikkeus: valkoista smokkitakkia käytettäessä housut ovat silti mustat.) Lahkeissa ei perinteisesti ole upslaakeja. Housujen sivusauma on koristeltu samalla silkillä kuin takin kaulus. Housujen kanssa käytetään aina olkaimia.

Etiketin mukaan paita on aina valkoinen, kaulus on klassista turndown-mallia ja hihoissa on ranskalaiset kalvosimet. Paidassa on maun mukaan joko piilonapitus tai helmiäisnapit. Paidan etumuksessa on useimmiten laskokset mutta se voi olla ”tavallisen” kauluspaidan mukaisesti myös sileä. Suomessa useimmin nähty kaulusmalli on smokin alkutaipaleella käytetty wing-collar, jonka juuret ovat luonnollisesti frakissa. Wing collar on siten käytännössä hyväksytty valinta, mutta ulkomailla sen käyttö on ollut viimeisen 50-vuoden aikana harvinaisempaa.

Solmuke on aina musta. Sen materiaalina on silkki jonka tulee vastata takin ja mahdollisesti liivin materiaalia. Myös samettisolmukkeen käyttö on sallittua. Smokin kanssa käytetään aina valkoista pellava– tai silkkitaskuliinaa.

Suomessa smokin kanssa käytetään yleisimmin mustia kiiltonahkakenkiä. Myös hyvin kiillotetut oxford-malliset mustat nahkakengät ovat yhtä lailla etiketin mukaisia. Smokin kanssa käytetään aina riittävän pitkiä mustia sukkia, jotta sääret eivät vilahtele istuessa.

Smokin materiaali on yleensä korkealaatuinen villakangas. Koska smokkia ei käytetä yhtä usein kuin pukua, suositaan yleensä hienompia kangaslaatuja.

Frakki ja sen käyttö

Frakki on kaikkein arvokkain ja muodollisin asu, jota käytetään arvokkaimmissa tilaisuuksissa. Pukukoodi on hyvin tarkka, joten pukeutumisessa ei kannata ottaa erivapauksia ja etiketin rikkomista kannattaa miettiä toiseenkin kertaan.

Rennompi iltapukeutuminen smokkiin sallii monia eri variaatioita, mutta frakin kanssa kannattaa pysytellä tiukasti etiketin sallimissa rajoissa.

Frakkiin kuuluu musta hännystakki, jota ei missään tilanteessa napiteta; mustat housut, valkoinen frakkipaita ja valkoinen liivi, sekä valkoinen rusetti.

Taskuliina on aina valkoinen.

Päällysvaatteina on pitkä musta takki sekä valkoiset hansikkaat ja kaulaliina.

Smokit ja frakit laatumerkeiltä:

Kengät

Housut

Asusteet

Smokit ja frakit